Dagplanning

Ritme van baby’s

Voor baby’s wordt op het gebied van voeding en slapen zoveel mogelijk het eigen ritme aangehouden. Afstemming met ouders is wenselijk, hoewel wij uiteraard ook een dagritme hanteren vanuit ons pedagogisch beleid. Wij gaan er van uit dat elk kind thuis heeft ontbeten of zijn/haar eerste voeding heeft gehad. Voor de leidster die ‘s morgens begint is het niet haalbaar om zowel baby’s voeding te geven als ouders en kinderen welkom te heten. Ook is het geven van een warme maaltijd/ potje 's avonds geen probleem mits dit gegeven mag worden voor 17.00 uur. Om 17.00 gaat vaak de eerste leidster naar huis. Wij gaan er van uit dat kinderen die 1 jaar zijn geweest de warme maaltijd gewoon thuis mee eten.

Zodra de baby’s wat ouder worden, wordt er toegewerkt naar het dagritme dat voor de dreumesen en peuters geldt. De dag ziet er ongeveer uit zoals hiernaast beschreven.

Eten en drinken

Wij proberen een zo gezond mogelijke voeding aan te bieden, hoewel er met een verjaardagsfeestje wel gesnoept mag worden. We vragen ouders een gezonde traktatie mee te geven. Hierbij verschillen de meningen van ouders over wat gezond is. Wij kijken wij naar de hoeveelheid verjaardagen per dag/week en geven bij een te grote hoeveelheid zoetigheid dit mee naar huis. (Wij geven tevens chips en snoep traktaties mee naar huis)

Bij een normale dag krijgen kinderen sap (limonade met matig siroop) of afgekoelde koude vruchtenthee en melk tijdens het brood eten. Verschillende fruitsoorten die wij bieden zijn banaan, peer, mandarijn, appel en soms seizoen gebonden fruitsoorten. Belegsoorten voor op brood kunnen variëren tussen plakjes worst, smeerkaas/worst, appelstroop, jam en pasta. Er wordt bruin brood aangeboden. Tussendoortjes zijn een plakje ontbijtkoek, crackers, rijst wafels of volkoren biscuit.

Tijdens bijzondere dagen zoals met Pasen of tijdens de feestweek worden er ook andere lekkere dingen gegeten zoals: een krentenbolletje, een broodje knakworst, een gekookt eitje, cakejes, ijsjes enzovoort.

 

Dagindeling

Dagstart
Om 9.00 uur starten wij met het dagprogramma en is het wenselijk dat alle kinderen binnen zijn en de ouders weer weg zijn. Op beide groepen gaan we met elkaar fruit eten en wat drinken. Dit is tevens een moment waarop de methode Peuterplein (VVE) ingezet wordt. Er wordt gepraat, gezongen, gelezen of aan andere activiteit gedaan dat aansluit bij het thema waaraan gewerkt wordt.

Dieren en buiten spelen
Na het fruit eten en drinken gaan we naar buiten om de dieren eten te geven, te aaien en te knuffelen. Wanneer het weer het toelaat gaan we buiten spelen. Als het winter of slecht weer is spelen we meer binnen. De kinderen spelen vrij of we doen een gezamenlijke activiteit zoals knutselen, puzzelen of een spelletje. Ook wordt er aan beweging gedaan doormiddel van zingen en dansen op muziek.

Lunch
Tussen de middag eten we gezellig met z’n allen een boterham en drinken we een beker melk. Afhankelijk van de leeftijd eten kinderen één, twee of drie boterhammen. We variëren met beleg, kinderen eten eerst gezond en daarna mag er gekozen worden voor zoet beleg.

Slapen
Sommige kinderen hebben nog een ochtend slaapje nodig en sommigen alleen een middagslaapje of helemaal geen slaap. Wij kijken of een kind zonder middagslaapje kan. Het is op de dagopvang een intensieve dag voor kinderen en zij krijgen veel prikkels. Daarom vinden wij een periode van rust erg belangrijk.

Middagprogramma
Als de kinderen wakker zijn, afhankelijk van het weer, wordt een middagprogramma gestart. Dat kan bestaan uit knutselwerkjes, een kijkje bij de dieren nemen, spelletjes spelen, kleien, poppenkast, spelen in de poppenhoek, met de trein en auto’s, liedjes zingen of buiten spelen. Tussen alle activiteiten door wordt er rond half vier een tussendoortje en drinken gegeven.

Ophalen
De tijd totdat de kinderen worden opgehaald wordt ingevuld met vrijspelen of voorlezen. Ouders die hun kind komen halen kunnen tegelijkertijd even bijpraten met de leidster. Ouders houden de tijd van hun pakketafname aan.

Dagplanning

 De Peuterboerderij

Woudegge 7
3959 BH Overberg
Tel: 0343 - 482 012

W: kinderopvang-depeuterboerderij.nl
E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Ouderlogin

 

 Het Borghonk

De Hokhorst 4
3927 GX Renswoude
Tel: 0318 - 251 801

W: hetborghonk.nl
E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

button slotje gesloten